Пређи на садржај

Одржана заједничка вежба Војске Србије и Русије

Извор: Викиновости

14. новембар 2014.
Никинци/ Србија (Beta) - Више од 400 припадника руских ваздушно-десантних снага и Војске Србије извело је у петак тактичку вежбу са бојевим гадјањем под називом „Срем 2014“ на полигону у Никинцима.

На вежби која је трајала око сат и по и која је за тему имала противтерористичка дејства приказан је десант падобранаца и борбених оклопних возила, ослобађање талаца, уништавање терористичке базе и санитетска евакуација повређених.

У вежби је учествовало 207 припадника ваздушно-десантних снага Руске Федерације и 197 припадника Војске Србије, специјалне бригаде Војне полиције и Ваздухопловних снага.

У вежби су коришћени транспортни авиони „ИЛ 76“, „АН 26“, „МИГ 29“, хеликоптери „МИ 8“ и „газела“, оклопна возила „БМД 2“, „БТР“, „БОВ“, као и друго артиљеријско и пешадијско наоружање.

Министар одбране Србије Братислав Гашић оценио је да је вежба била успешна и да су припадници Војске Србије показали висок ниво оперативних способности.

Гашић је поновио да је Србија војно неутрална земља и да своје међународне односе одређује у складу са четири стратешка стуба ослонца - ЕУ, Русија, САД и Кина.

Министар је подсетио да Србија има уговор о војно-техничкој сарадњи са више од 60 држава и да су овакве вежбе битне да се сагледа способност Војске Србије за све три уставне функције које има.

Гашић је одбацио тврдње да је вежба била организована и спроведена у тајности и додао да је њено извођење било најављено у плану активности за 2014. годину.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић рекао је да борба против тероризма захтева брзо и енергично дејство како са земље тако и из ваздуха и да је то разлог због којег је одржана заједничка војна вежба са Русима.

Извор[уреди]