ВРС није изазвала експлозију на Маркалама

Извор: Викиновости


5. март 2012.
Хаг-  (Бета) - Бивши начелник Главног штаба Војске Републике Српске Манојло Миловановић негирао је у понедељак на суђењу Радовану Караџићу да је ВРС током рата у БиХ била одговорна за експлозије у Сарајеву које су убиле десетине грађана и за друге злочине, укључујући прогон Муслимана и Хрвата.

Док га је унакрсно испитивао оптужени Караџић, који се брани сам, генерал Миловановић је тврдио и да ВРС у лето 1995. није узела припаднике Унпрофора за таоце, како пише у оптужници, него да их је „задржала“ као „ратне заробљенике“.

Генерал Миловановић је сугерисао да су власти у Сарајеву изазвале експлозије у реду за хлеб у Улици Васе Мискина 1992. и на пијаци Маркале у фебруару 1994, у којима је погинуло више од 90, а рањено око 250 грађана.

Сведок је казао да је комисија ВРС утврдила да на Маркалама није експлодирала минобацачка граната, него мина постављена у земљи. Миловановић је тврдио да је граната од 82 милиметра могла убити „седам-осам“ и ранити „16 до 18“ густо распоређених људи.

Потврдио је, на Караџићеву сугестију, „да су муслиманске власти жртвовале сопствено становништво“ да би „оцрниле“ Србе и прекинуле по њих неповољне мировне преговоре.

Извор[уреди]