Пређи на садржај

Брамерц: Разочарани смо пресудом Готовини

Извор: Викиновости


21. новембар 2012.
Хаг/ Холандија (Beta) - Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је у среду да је разочаран ослобађајућом пресудом коју је жалбено веће суда прошлог петка изрекло хрватским генералима Анту Готовини и Младену Маркачу.

Жалбено веће тиме је поништило првостепену пресуду којом је Готовина био осуђен на 24 године затвора, а Маркач на затворску казну од 18 година због прогона српског становништва из Книнске крајине и друге злочине током и после операције Олуја у августу и септембру 1995. године.

„Тужилаштво је разочарано исходом пресуде која поништава пресуду коју су против Готовине и Маркача једногласно донела тројица судија претресног већа. Свесни смо да они који су доживели злочине повезане с операцијом Олуја нису задовољни исходом и осећају да њихове патње нису признате“, пише у изјави коју је Брамерц објавио у Хагу касно поподне.

У изјави пише и да ће „као и у свим предметима, ако потребни услови буду испуњени, тужилаштво размислити о поступку преиспитивања пресуде“.

Брамерц подсећа да је тужилаштво током жалбеног поступка изразило уверење да је било довољно доказа против Готовине и Маркача за одржавање првостепене пресуде.

„На крају, тројица од петорице судија жалбеног већа имала су другачије мишљење, што је резултирало ослобађајућом пресудом Готовини и Маркачу по свим тачкама оптужнице“, подсетио је главни тужилац.

Брамерц је подвукао да су „супротна мишљења... судија (Кармела) Ађијуса и (Фауста) Покара указала на многа важна питања која произлазе из пресуде коју је донела већина и о којима би Трибунал требало да размисли“.

О тим питањима је, по Брамерцу, „важно размислити“ у нади да ће то бити подстицај даљем јачању међународне правде.

Izvor[уреди]