Аустрија:Србији пробни статус кандидата

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. децембар 2011.
Беч-  (Beta) - Министар иностраних послова Аустрије Михаел Шпинделегер најавио је да ће на данашњем састанку министара иностраних послова Европске уније предложити да се Србији додели „пробни статус кандидата“.

Како преносе аустријски медији, Шпинделегер је уочи састанка у Бриселу рекао да би Србији овај статус онда био „потврђен у марту 2012. уколико до тада буду спроведени споразуми са Косовом“.

Шпинделегер је рекао да би тако „ЕУ с једне стране послала сигнал да признаје досадашње напоре Србије, а с друге стране одговорила на недоумице многих земаља“ у вези са додељивањем статуса кандидата Србији.

„Ако сада почнемо пуном снагом да притискамо кочницу када је реч о ширењу, верујем да ће бити тешко да тај процес после оживимо“, рекао је шеф аустријске дипломатије.

Шеф аустријске дипломатије је додао да тренутно „не би било примерено да се Србији додели више од статуса кандидата на проби“, јер упркос обавезама преузетим у вези са заједничком бригом о граници на Косову „тон којим говоре српски градоначелници са севера Косова изазива недоумице“.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg