Zemljotres najjači ikad zabeležen u Japanu

Извор: ВикиновостиЕфекат земљотреса у Токију
Širenje cunamija posle zemljotresa

11. март 2011.
Tokio/ Japan (Beta) - Zemljotres od 8,9 stepeni, koji je jutros pogodio Japan bacivši cunami na njegove obale, najveći je zabeležen u istoriji te ostrvske zemlje, i do sada je odneo najmanje 32 ljudska života, javlja agencija Asošijeted pres.

Požar je izbio u nuklearnoj centrali u prefekturi Mijadji, koja je pretrpela velike štete od cunamija, a uzrok se utvrđuje. Prema rečima vlasnika, objekat sa turbinama je odvojen od reaktora, i nema podataka o curenju radijacije ili povređenima.

U međuvremenu, uzbuna od cunamija visokog nekoliko metara proglašena je širom pacifičkog regiona, uključujući celu zapadnu obalu SAD, Kanadu, Aljasku i Južnu Ameriku. Posle prvog, najjačeg udara zemljotresa usledilo je još najmanje 19, a većina ih je imala magnitudu veću od šest stepeni.

Veliki ribarski brodovi su, nošeni talasima, završavali na ulicama poplavljenih gradova, kojima teku blatnjave reke prepune otpadaka i nose automobile kao igračke.

U naftnoj rafineriji Kozmo u gradu Išihari izbio je požar, koji je van kontrole a plamen seže i do 30 metara u nebo. Američki geološki zavod, koji je izmerio magnitudu od 8,9 stepeni, ocenio je da je jutrošnji zemljotres bio najjači otkako se oni beleže u Japanu, a to je prvi put učinjeno krajem 19. veka.

Извор[уреди]


Википедија
Википедија
Википедија има оригинални текст о овом чланку:
Викимедија остава
Викимедија остава
Викимедија остава има још мултимедија фајлова сродних са: