Пређи на садржај

Пилот авиона Соларни импулс оборио рекорд у соло летењу

Извор: Викиновости
Опрема пилота
Слика: Rama.

2. јул 2015.
Хаваји/ Јапан (Beta) - Пилот авиона на соларни погон „Соларни импулс 2“ (Solar Impulse 2) данас је оборио светски рекорд у соло летењу у етапи између Јапан и Хаваја на његовом путу око света, али је исцрпљен а треба да издржи још скоро 24 сата лета, јављају организатори пројекта.

Пилот Андре Боршберг из Швајцарске данас већ испунио 94 часа непрестаног лета, што је скоро четири дана, и далеко потукао претходни рекорд који је држао Стив Фосет, који је летео 76 сати и 45 минута, или нешто више од три дана 1966. године. Пут између Јапана и Хаваја треба да траје око 120 сати.

Данас поподне у 18.30 по централноевропском времену авион је прешао око 84 одсто пута до Хаваја, односно 6.921 километар и остаје му још 1.250 километара, према организаторима.

У последњој твитер поруци из Контролног центра мисије даје се к знању да ће последњи километри лета до Хаваја бити посебно опасни и указује да је пилот Боршберг уморан и да су турбуленције на висини од 2.400 метара велике и да дува хладан ветар.

Пилот прави прекиде да спава по 20 минута да би могао да држи контролу над својом експерименталном летилицом. Опремљен је падобраном и чамцем за спасавање у случају да летилица падне у Пацифик.

Авион је кренуо 9. марта из Абу Дабија на пут око света од 35.000 километара чији је циљ да се промовише употреба обновљиве врсте енергије, посебно соларне енергије. Летелица је морала да направи прекид од месец дана у Кини због временских услова.

Андре Боршберг сам је у кабини од 3,8 кубних метара која нема регулисан притисак. Лети на висинама до 9.000 метара и треба да користи боце са кисеоником да дише и да подноси велике варијације температуре током једног дана.

Извор[уреди]