Пређи на садржај

Соларни авион на путу из Јапана за Хаваје

Извор: Викиновости
Соларни импулс
Слика: David Lapetina.

29. јун 2015.
Нагоја/ Јапан (Beta) - Авион „Соларни импулс 2“ на соларни погон, кренуо је рано јутрос из Јапана у покушају да обави петоденвни лет преко океана до Хаваја, у осмој етапи планираног путовања око света без класичног горива, односно на соларни погон.

Авион „Соларни импулс 2“ са својим дугим крилима који су осветљавали небо кренуо је 03:03 јутрос по локалном времену са аеродрома у Нагоји, у централном Јапану, после непланираног једномесечног прекида подухвата у Јапану због лошег времена.

Лет до Хаваја, што ће бити најдужа етапа пута летелице до сада, рискантан зато што скоро уопште нема места за слетање ако се нешто непредвиђено догоди.

Швајцарски пилот Андре Боршберг лети сам. Авион који је кренуо из Абу Дабија 9. марта покреће се са више од 17.000 соларних ћелија распоређених на крилима које пуне батерије авиона.

Са Хаваја авион ће наставити за Феникс, затим преко САД и Атлантика до Европе пре него што се врати у Абу Даби.

Боршберг је првобитно кренуо из Нанџинга, у Кини, за Хаваје, 31. маја, али је скренуо на аеродром у Нагоји у централном Јапану 1. јуна зато што је хладан талас претио да му блокира пут. После поправке крила, он и чланови његовог тима чекали су у Нагоји да буду повољне прилике за наставак лета.

Циљ пројекта је да покаже потенцијал побољшане енергетске ефикасности и чисте енергије, мада летови на соларни погон још нису комерцијално изводљиви.

„Соларни импулс 2“ зависи од добрих временских услова и организатори су чекали око девет сати после полетања да авион прође, како су рекли, и „тачку после које нема повратка“ пре него што су званично објавили да је лет у току.

„Сада у пуном јеку на лету за Хаваје. Врло јаке емоције кад сам прешао тачку после које нема повратка, одавде почиње истраживање“, написао је Боршберг у Твитер поруци.

Извор[уреди]