Za Srbiju uobičajena procedura pregovora

Извор: Викиновости


5. novembar 2012.
Prag/ Češka (Beta) Srpski ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i šef češke diplomatije Karel Švarcenberg ocenili su u ponedeljak u Pragu da je Srbija normalna evropska zemlja, te da pristupni pregovori sa Evropskom unijom ne bi trebalo da budu komplikovaniji od pristupanja Islanda.

"Mi smo se suočavali sa pojedinim problemima u prošlosti i Češka je bila uvek ta koja je pružala podršku i bila je, kako je sada rekao moj kolega Švarcenberg, protiv ikakvog uslovljavanja kada je Srbija u pitanju. Već je insistirala na tome da budemo tretirani kao svako ko je na tom putu", izjavio je Mrkić agenciji Beta nakon razgovora sa Švarcenbergom.

Mrkić je kazao da je razlog posete Pragu kompletan razgovor i o tome šta se dešava na putu Srbije ka EU, kakvo je stanje u regionu i kako Beograd gleda na budućnost razgovora sa Prištinom.

"Radi se o započetom, onom što su nova vlada, predsednik Srbije i parlament odlučili da uradimo. Da uđemo u politički dijalog sa vlastima iz Prištine. Sve je moguće da bude pokrenuto jer nemamo ograničanje u pogledu tema na dnevnom redu", kazao je šef srpske diplomatije o predstojećem sastanku srpskog premijera Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Šef češke diplomatije odao je priznanje Srbiji na tome što je uspešno pokrenula dijalog sa Prištinom i naglasio da je konstanta češke spoljne politike podrška Srbiji na putu ka EU, bez obzira ko je ministar inostranih poslova.

"Srbija je jedna normalna, standardna evropska zemlja. Pristupni pregovori sa Srbijom ne bi trebalo da budu drugačiji niti komplikovaniji nego što su recimo pregovori Unije sa Islandom", kazao je Švarcenberg.


Izvor[уреди]