Пређи на садржај

У Чешкој у демонстрацијама против Рома ухапшено 100 људи

Извор: Викиновости

7. јул 2013.
Чешке Будејовице/ Чешка (Beta-AP) - У сукобу са полицијом ухапшено је ноћас 100 радикалних националиста који су покушали да нападну четврт у којој живе претежно Роми.

„У болници у Чешким Будејовицама лекари су збринули осморо људи, шест демонстраната и двојицу полицајаца. Једна особа је због потреса мозга морала да остане у болници“, казала је у понедељак портпарол болнице у том граду на југу Чешке Ивана Керлесова.

„Полиција је демонстрантима запленила оружје и опасне предмете - бејзбол палице, металне мотке и гасно оружје“, казала је данас агенцији ЧТК портпарол полиције Ленка Холицка.

Ово је већ други насилни протест чешких екстремиста против Рома за који је као повод, као и за први 29. јуна, послужила обична свађа деце на игралишту 21. јуна у коју се укључило преко 100 одраслих.

У центру Чешких Будејовица окупило се у суботу предвече око 400 људи а локалним радикалним националистима дошли су у помоћ на демонстрације и активисти екстремне деснице из других крајева Чешке.

Полиције је затворила пролаз ка ромској четврти а пошто су радикални узвикивали расистичке пароле и „Чешка Чесима“ градске власти су наредиле да се демонстранти разидју.

Маса је међутим кренула да нападне Роме у њиховој четврти, где их је сачекао полицијски кордон. На полицију су полетеле каменице, флаше и разни предмети и специјалци за разбијање демонстрација и њихова коњичка јединица су успели у окршајима са радикалима до касно ноћас да их спрече да продру у насеље.

Извор[уреди]