Кантор: Јевреји пред новим егзодусом из Европе

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу
Праг
Слика: Stefan Bauer.
Остале вести из Европске уније
Позиција Европске уније

Мапа показује позицију Европске уније на мапи света

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Европске уније посетите простор намењен овом вестима
Викивести:Европска унија

26. јануар 2015.
Праг/ Чешка (Бета) - Председник Европског јеврејског конгреса Моше Кантор упозорио је у понедељак у Прагу на почетку међународног форума о есктремизма, антисемитизму и верској и етничкој нетрпељивости, да су Јевреји у Европи пред новим егзодусом и да их у неким земљама угрожава економска агресија, а негде радикални ислам.

„Данас смо у ситуацији да је европска јеврејска заједница пред новим егзодусом из Европе. Јевреји се јако плаше. Разлог су два фактора: економска агресија као у Грчкој и Мађарској, и радикални ислам“, казао је Кантор новинарима пред почетак форума који поводом 70. годишњице ослобођења нацистичког логора Аушвиц, Европски јеврејски конгрес и Европски парламент организују у Прагу.

Моше Кантор објаснио је да су у Грчкој и Мађарској Јевреји угрожени дугорочно економском нестабилношћу и да су осим Рома, у те две земље као етничка и верска заједница под највећим притиском.

Поводом крвавих напада исламских терориста у Француској Кантор је апеловао да владе европских земаља и Европска унија појачају драстично заштиту својих јеврејских житеља а на конференцију за новинаре донео је већ припремљени план 20 мера који би помогли да се Јевреји осећају безбедније.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики