Кантор: Јевреји пред новим егзодусом из Европе

Извор: Викиновости
Праг
Слика: Stefan Bauer.

26. јануар 2015.
Праг/ Чешка (Бета) - Председник Европског јеврејског конгреса Моше Кантор упозорио је у понедељак у Прагу на почетку међународног форума о есктремизма, антисемитизму и верској и етничкој нетрпељивости, да су Јевреји у Европи пред новим егзодусом и да их у неким земљама угрожава економска агресија, а негде радикални ислам.

„Данас смо у ситуацији да је европска јеврејска заједница пред новим егзодусом из Европе. Јевреји се јако плаше. Разлог су два фактора: економска агресија као у Грчкој и Мађарској, и радикални ислам“, казао је Кантор новинарима пред почетак форума који поводом 70. годишњице ослобођења нацистичког логора Аушвиц, Европски јеврејски конгрес и Европски парламент организују у Прагу.

Моше Кантор објаснио је да су у Грчкој и Мађарској Јевреји угрожени дугорочно економском нестабилношћу и да су осим Рома, у те две земље као етничка и верска заједница под највећим притиском.

Поводом крвавих напада исламских терориста у Француској Кантор је апеловао да владе европских земаља и Европска унија појачају драстично заштиту својих јеврејских житеља а на конференцију за новинаре донео је већ припремљени план 20 мера који би помогли да се Јевреји осећају безбедније.

Извор[уреди]