Пређи на садржај

Više od 100 delegacija na konferenciji u Beogradu

Извор: Викиновости


Остале вести у вези Покрета несврстаних
Земље чланице Покрета несврстаних

Мапа показује земље чланице Покрета несврстаних

3. септембар 2011.
Београд-  (Beta) - Zvaničnici više od 100 država okupiće se u ponedeljak i utorak u Beogradu na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih.

Dolazak na konferenciju u Beogradu povodom 50. godišnjice prvog sastanka Pokreta nesvrstanih, potvrdilo je 105 delegacija u kojima su ministri spoljnih poslova, zamenici ministara, specijalni izaslanici i drugi zvaničnici, rečeno je u subotu agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Iz zemalja bivše Jugoslavije na skupu učestvuju ministri spoljnih poslova Slovenije, Crne Gore i BiH - Samuel Žbogar, Milan Roćen i Sven Alkalaj, državni sekretar hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova Mario Nobilo, i zamenik šefa makedonske diplomatije Zoran Petrov.

Specijalni gost dvodnevnog sastanka nesvrstanih biće Budimir Lončar, poslednji ministar spoljnih poslova SFRJ.

Među učesnicima konferencije biće visoki zvaničnici UN, Organizacije islamske konferencije, Arapske lige i Afričke unije, a, kao posmatrači, predstavnici Mađarske, Španije i Finske.

U Beograd dolaze zvaničnici većine nesvrstanih zemalja među kojima su uglavnom ministri spoljnih poslova - iz Indije, Indonezije, Egipta, Irana, Iraka, Alžira kao i brojnih zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike.

Za sada nije potvrđen dolazak predstavnika Libije.

Извор[уреди]