Пређи на садржај

Nesvrstani izrazili privrženost svojim principima

Извор: Викиновости


Остале вести у вези Покрета несврстаних
Земље чланице Покрета несврстаних

Мапа показује земље чланице Покрета несврстаних

6. септембар 2011.
Београд-  (Beta) - Učesnici ministarskog sastanka Pokreta nesvrstanih, koji se održava u Beogradu, izrazili su u utorak privrženost principima ustanovljenim pre 50 godina među kojima su mir, bezbednost, razvoj i socijalna pravda.

Tokom završnog, drugog dana konferencije učesnici su u govorima podsetili da je pre 50 godina Pokret osnovalo 25 država a da ih je danas 118, kao i na izuzetno važnu ulogu tog pokreta i njegovih lidera.

Idejni tvorci Pokreta su bili predsednik Jugoslavije Josip Broz - Tito, prvi premijer Indije Džavaharlal Nehru, drugi presednik Egipta Gamal Abdel Naser, prvi predsednik Gane Kvame Nkrumah i prvi predsednik Indonezije Sukarno.

Govornici su istakli da se svet danas, u odnosu na dane kada je Pokret osnovan, mnogo promenio i da se suočava sa novim izazovima. Takođe su čestitali Srbiji na iniciranju sastanka i njegovoj dobroj oganizaaciji, a čestitke su upućene i Egiptu koji sastanku predsedava.

Učesnicima su se obratili, jedni za drugim, predstavnici Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine - država nastalih raspadom SFRJ, koje danas, kao i Srbija, imaju status posmatrača u Pokretu.

Današnji deo sednice otvorio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić a govorili su i potpredstavnici Kube, Šri Lanke, Azerbejdžana, Belorisije, Nigerije, Ugande, Etopije, itd.

Извор[уреди]