Пређи на садржај

Konferencija nesvrstanih završava danas u Beogradu

Извор: Викиновости


Остале вести у вези Покрета несврстаних
Земље чланице Покрета несврстаних

Мапа показује земље чланице Покрета несврстаних

5. септембар 2011.
Београд-  (Beta) - Dvodnevna ministarska konferencija Pokreta nesvrstanih zemalja, kojom se obeležava 50 godina tog pokreta, završava se danas radnom sednicom u Palati Srbija.

Skup je juče otvorio ministar spoljnih poslova Egipta Mohamed Kamel Amr, a sednici u Domu Narodne skupštine prisustvovao je i državni vrh Srbije. Prvog dana konferencije učesnici su poručili da uprkos promenama u svetu Pokret nesvrstanih i dalje ima svoju globalnu ulogu i da ga treba ojačati kako bi se ostvarivala načela postavljena pre 50 godina na prvom samitu u Beogradu.

Na skupu učestvuju predstavnici više od 100 zemalja, kao i zvaničnici UN, Organizacije islamske konferencije, Arapske lige i Afričke unije.

Prvi samit Pokreta nesvrstanih zemalja održan je od 1. do 6. septembra 1961. godine u Beogradu. Pokret danas ima 118 punopravnih članica, a Srbija je, kao i druge države nastale posle raspada bivše SFRJ, posmatrač. Idejni tvorci Pokreta bili su predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito, premijer Indije Džavaharlal Nehru, predsednik Egipta Gamal Abdel Naser, predsednik Gane Kvame Nkrumah i predsednik Indonezije Sukarno.

Tih pet lidera se zalagalo za umerenu politiku zemalja u razvoju tokom Hladnog rata između država kapitalističkog Zapada i socijalističkog Istoka, i njihovih vojnih blokova.

Po završetku skupa konferenciju za novinare održaće ministri spoljnih poslova Egipta i Srbije Mohamed Kamel Amr i Vuk Jeremić.

Извор[уреди]