Veruju da će Srbija nastaviti dobru saradnju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. novembar 2012.
Hag/ Evropska unija (Beta) Tužilaštvo Haškog tribunala "veruje" da će vlasti Srbije nastaviti "dobru saradnju" u dostavljanju dokumenata neophodnih za tekuća suđenja.

To je u ponedeljak za agenciju Beta izjavio predstavnik glavnog tužioca Frederik Svinen (Swinnen), komentarišući odluku vlade Srbije da - zbog prošlonedeljnog oslobađanja hrvatskih generala - saradnju s Tribunalom svede na tehnički nivo i da sa dnevnog reda skine sve zahteve za dostavljanje dokumenata iz Haga.

"Mi smo videli tu izjavu. Određen broj naših zahteva za pomoć je poslat u Beograd i verujemo da će vlasti na njih odgovoriti, što bi održalo dobru saradnju koju smo do sada imali. Za nas je važno da na konkretne zahteve za pomoć bude odgovoreno", rekao je Svinen.

Savetnik Serža Bramerca podsetio je, međutim, i da će glavni tužilac 5. decembra o saradnji Srbije i drugih zemalja bivše Jugoslavije govoriti pred Savetom bezbednosti UN, predstavljajući redovan polugodišnji izveštaj o radu tužilaštva.

Pisani izveštaj, Bramerc je već poslao u sedište UN prošlog četvrtka, dan pre presude generalu Gotovini. "Ako dođe do novog razvoja događaja, tužilac će to uključiti u svoj izveštaj i pomenuti u govoru pred Savetom bezbednosti", naznačio je Svinen.

On je kazao i da je stav tužilaštva da ne komentariše presude koje su donela raspravna i apelaciona veća Tribunala.


Izvor[уреди]