Пређи на садржај

Vels: O'Dvajer između javnosti i industrije sadržaja

Извор: Викиновости


25. jun 2012.
Velika Britanija -  (Ars Tehnika) - Džimi Vejls, suosnivač Vikipedije, pokazao je interesovanje za slučaj studenta britanskog univerziteta Ričarda O'Dvajera, koji je suočen sa izručenjem Sjedinjenim Američkim Državama zbog vođenja vebsajta posvećenog linkovima pod nazivom TVShack.net.

“Ričard O'Dvajer je oličenje bitke između industrije sadržaja i interesa javnosti,” napisao je Vels ovog vikenda kada je pokrenuo onlajn peticiju za O'Dvajera. „Ranije ove godine, u borbi protiv pro-kopirajt predloga zakona SOPA i PIPA, javnost je osvojila svoju prvu pobedu. Ovo može biti sledeća pobeda.“

U ovaj slučaj je umešan britanski državljanin koji je uspostavio veb sajt pod britanskom nadležnošću, na kojem se ne dešava ništa nelegalno pod britanskim zakonima (Velika Britanija je obustavila istragu). Sam veb sajt nije sadržavao sporni materijal, već isključivo linkove ka materijalu. Iako se ovo može okarakterisati kao nelegalno u sudu SAD, ne radi se o direktnom kršenju nekog zakona. Linkove na sajtu su postavljali sami korisnici, a O'Dvajer je po prijavi držaoca prava uklanjao sporne linkove.

Iako je O'Dvajer „nevin dok se ne dokaže suprotno“, ekstradikcija podrazumeva prisilno preseljenje u SAD tokom celokupnog trajanja parnice. Njegovo izručenje se očekuje ove jeseni.

Džimi Vels svojom akcijom pokušava da izvrši pritisak na britansku sekretarku Terezu Mej, kako bi eventualno uticala na usporavanje procesa.

Kopirajt je bitna institucija koja služi ekonomskim, kao i moralnim razlozima,“ kaže se u peticiji. „Ipak, to ne znači da kopirajt može ili sme da bude beskonačan u svojem uticaju i trajanju. Pravni principi ne bi smeli da pate kako bi se omogućilo bezgranično kršenje građanskih prava u ime interesa holivudskih mogula.“

Iako O'Dvajerovi postupci možda nisu naivni kao što neki od njegovih branioca pokušavaju da predstave, reakcija na njih je još više iznanađujućа. Peticija Džimija Velsa ne zahteva oslobođenje O'Dvajera od svih posledica njegovih akcija, već zahteva da se pitanjima vezanim za njegov sajt „bavi britansko, a ne američko pravosuđe“.

Peticija je prvog dana privukla 14.000 potpisnika, iako je za bilo kakav uticaj potrebno mnogo više. Peticija sa 20.000 potpisa je već poslata, bez mnogo efekta.

U intervjuu za Gardijan (Guardian) prošlog vikenda, O'Dvajer je izneo svoja razmišljanja. „Mislim na ceo slučaj nekoliko puta dnevno, ali se trudim da razmišljam o stvarima koje su trenutno bitnije. Neću dozvoliti da mi pitanje izručenja uništi život. U suprotno, dozvolio bih im da odnesu pobedu pre nego što je bitka započela.“

Извор[уреди]