Tužilaštvo traži doživotni zatvor za Tolimira

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу


Остале вести из Холандије
Позиција Холандије

Мапа показује позицију Холандије

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Холандије посетите простор намењен овом вестима
Викивести:Холандија

22. avgust 2012.
Hag/ Holandija (Beta) Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je doživotnu zatvorsku kaznu za penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, optuženog za genocid u Srebrenici, potvrdila je u predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

Tužilac Piter Mekloski u sinoćnoj završnoj reči rekao je da je, tokom suđenja, dokazao Tolimirovu krivicu za organizaciju i sprovođenje operacije ubijanja više od 7.000 Muslimana u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu.

Doživotnu zatvorsku kaznu, tužilac Mekloski opisao je kao jedinu primerenu.

„General Tolimir mora snositi odgovornost zato što je bio na čelu ubilačke grupe“, koja je od 13. do 16. jula 1995. sprovela naređenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića da svi vojno sposobni muslimanski muškarci iz Srebrenice budu ubijeni, kazao je tužilac Mekloski.

Tolimir je time, po rečima tužioca, „dao značajni doprinos“ sprovođenju udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je ubijeno više od 7.000 srebreničkih Muslimana.

Tužilac Mekloski naglasio je da je taj „užasni zločin“, po naređenju predsednika RS i komandanta VRS, „isplanirala i sprovela“ bezbednosno-obaveštajna uprava Glavnog štaba VRS na čijem je čelu bio general Tolimir.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики