Premeštanje crkvene arhivske građe

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. август 2011.
Србија -  (Beta) - Patrijarh srpski Irinej i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković obišli su u sredu zvonik crkve Svetog Marka u Beogradu, gde je počelo premeštanje arhivske građe Srpske pravoslavne crkve u Arhiv Srbije.

Ministar Predrag Marković i patrijarh Irinej obišli su zvonik kako bi se uverili u stanje crkvene arhivske gradje i kako bi dogovorili redosled i rokove preuzimanja te gradje od Arhiva Srbije. Marković je rekao da je crkvena arhivska gradja, koja se nalazi u zvoniku crkve Svetog Marka, u prilično lošem stanju jer se već duže vreme nalazi u lošim uslovima. Marković je dodao da je Protokolom iz 2007. godine izmedju Ministarstva kulture Srbije, SPC-a i Arhiva Srbije država preuzela obavezu da sredi, konzervira i stavi na uvid javnosti svu gradju koja se čuva u Arhivu.

Patrijarh Irinej je rekao da kada je crkvena gradja stavljena u crkvu Svetog Marka, ideja je bila da ona privremeno tu ostane, ali ta dokumenta tu stoje već godinama i propadaju zbog loših uslova.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg