Ускрс слави 2,5 милијарде хришћана

Из Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу
StJohnsAshfield StainedGlass GoodShepherd Face.jpg
Најновије вести из света Хришћанства

20. април 2014.
Свет -  (Beta) - Празник Васкрсења Христовог, у недељу, славе сви хришћани света заједно, по процени, око 2,5 милијарде. Заједничког славља Ускрса у овом веку биће укупно 31 пута, а прво следеће је 2017. године.

Ускршња миса
Слика: Kimberlanya.

Разлика између датума католичко - протестантског и источног, православног Ускрса, биће следеће године недељу дана, а 2016. чак пет недеља.

Најраније Ускрс на Западу може бити 22. марта, док је на Истоку у првој декади маја, наводи Верска информативна агенција (ВИА), која се бави вестима и анализама из света религије.

До 16. века, када је извршена реформа календара, слављење празника било је истог дана.

Боравећи ових дана у Европи, коптски патријарх и папа Тавардос Други апеловао је на хришћане света да уједначе слављење Ускрса. То је посебно важно за хришћане на просторима Блиског истока, где они чине мањину.

Већ сто година покреће се идеја да се међу хришћанима постигне сагласност око заједничког датума празника Васкрсења. Светски савет цркава (ШЦ) , са седиштем у Женеви, који окупља 350 цркава из 120 земаља света, на конференцији у Алепу (Сирија) 1997. године, добио је принципијелну сагласност чланица да се на овом питању поради.

Познати Немачки астроном Рајхолд Биен, коме је посебна специјалност време, признаје да свака промена рачунања времена или празника изазива отпоре. Корекције су у историји биле увек тешко спроводиве.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики