Poljaci ne mogu da dokažu da su živi

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. септембар 2011.
Варшава-  (Beta) - Oko 100.000 Poljaka koji imaju pravo na inostrane penzije našli su se odnedavno na muci, pošto im strani penzijski fondovi traže potvrde da su živi, a u Poljskoj paradoksalno nema ko da im ih izda.

Nakon nedavne izmene propisa o penzijama i invalidskim penzijama, u Poljskoj takvu potvrdu izdaju notari. Međutim, oni nemaju pravo da je upišu u formular na stranom jeziku, a inostrano penzijsko osiguranje insistira da se činjenica da je penzioner živ nalazi isključivo na originalu njihovog formulara. Na taj problem je dnevnik Gazeta viborča upozorio jedan penzionisani ekonomista iz Varšave koji je stekao pravo na penziju u Francuskoj. Tom ekonomisti mesečno šalju francusku penziju od nekoliko stotina evra, a svake dve godine i original formulara u kojem poljske vlasti treba da potvrde da u međuvremenu nije preminuo.

Kada je prvi put dobio formular, potvrdu mu je je bez problema na francuskom originalu izdao poljski Penzijski fond. Kada je za dve godine stigao sledeći, ekonomista je upućen u opštinu. Poslednji put ga ja opština odbila i poslala kod notara, koji nije smeo da izda potvrdu na francuskom formularu, zbog čega su Francuzi obustavili isplatu penzije. Poljski Fond socijalnog i penzijskog osiguranja potvrdio je novinarima da će zbog tih poljskih propisa problem dobijanja inostrane penzije imati čak 100.000 poljskih penzionera.

Извор[уреди]