Пољска: Нађене боце са бојним отровом из I светског рата

Извор: Викиновости
Гасна бомба
Слика: Christoph Herrmann.

31. март 2015.
Варшава/ Пољска (Beta) - У једној од старих напуштених тврђава око Варшаве лопови су случајно открили скоро 200 боца са бојним отровима из времена Првог светског рата, а налазиште сада чува полиција, пошто археолози тврде да су боце таква реткост да би се музеји у свету потукли да их добију.

„Терен су током ноћи претраживали лопови. Вероватно су имали детектор метала зато што овако нешто не можете да надјете без специјалне опреме. Лопови често претражују терене старих тврђава, траже пушке, бајонете, предмете које могу да продају колекционарима. Нису били свесни на шта су наишли. Тих неколико боца које су открили вреде колико једна кућа. Појешће се од муке“, казао је пољској телевизији ТВН Роберт Виросткјевич из Мазовјецког историјског удружења.

На разбацане старе металне боце наишли су овог викенда излетници и обавестили Удружење пољских археолога а за археолозима је на терен изашла и Ватрагосна стража, полиција и војни пиротехничари који су открили да под земљом може укупно да буде око 200 боца.

„Такве боце употребљаване су у Првом светском рату током хемијског напада пруске војске током битке крај болима 1915. године у Лођском војводству. Неколико боца сачувано је у музеју у Ипру у Белгији. За археологе то је Свети грал Великог рата. Музеји ће се тући за њих. Тако нешто нађе се једном за цео живот“, рекао је Виросткјевич.

Боце са бојним отровом су претежно немачке и археолози претпостављају да је у њима углавном хлор, али не искључују ни бојни отров иперит.

„Већина је кородирала и празна је, али неке очуване могу још да садрже отров“, рекао је Виросткјевич.

„Тренутно планирамо како да извадимо боце и неутрализујемо то што је у њима. Шта ће бити даље са њима зависи од анализа“, рекао је потпуковник Артур Голавски из пољског Генералштаба.

Извор[уреди]