Пољаци у Слубицама дигли први споменик Википедији

Извор: Викиновости
Споменик Википедији
Споменик Википедији

22. октобар 2014.
Слубице/ Пољска (Бета) - У Слубицама, на граници с Немачком, Пољаци су подигли први споменик на свету Википедији, као пошту свима који анонимно и бесплатно стварају ту највећу ризницу знања на интернету.

Јерменски вајар Михран Хакобјан инспирисао се логом саме Википедије и споменик висок 1,7 метра и тежак 350 килограма представља четири човека који на рукама придржавају велики глобус Википедије.

Споменик стоји на постољу у облику папира, што је симбол поште Гутенбергу и открићу штампе, а данас је постављен и Бицх вечерас свечано откривен на тргу близу високе школе Колегијум Полоникум чији директор Кшиштоф Војћеховски је идејни отац тог споменика.

„Задивљујуће је било да су Пољаци као народ који броји једва 40 милиона све до 2010 године заузимали четврто место по броју одредница. Више од нас су имале само енглеска, француска и немачка језичка верзија“, казао је данас телевизији ТВН24 Војћеховски.

Четири човека требало је да представљају симбол четири језика са највише обрадјених одредница, али пошто су се у међувремену активно у пројекат Википедије масовније укључили Шпанци, Португалци и Италијани, сада четворка представља симбол четири стране света. „ Википедија има више од 30 милиона одредница, то је нешто невидјено, односи се на све сфере живота и учи нас како градити знање. Мислим да су Слубице као погранично место у коме студирају млади преко 40 националности право место за такав споменик“, казао је градоначелник Слубице Томаш Ћишчевич.

Википедија је као пројекат покренута 2001. године, а данас има 287 језичких верзија. Она почетна, на енглеском језику, има преко 4,6 милиона одредница, што је тридесет пута обима најпознатије енциклопедије на енглеском језику Британике.

Извор[уреди]