NIS pustio u rad obnovljenu rafineriju Pančevo

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. novembar 2012.
Vojvodina/ Srbija (Beta) Naftna industrija Srbije (NIS) pustila je u četvrtak u rad obnovljenu rafineriju nafte u Pančevu, u čiju modernizaciju je investirano oko 550 miliona evra.

Premijer Srbije Ivica Dačić je na otvaranju rekao da je modernizacija rafinerije jedan od najznačajnijih investicionih projekata u Srbiji, kao i da će ona omogućiti veću energetsku sigurnost zemlje.

Otvaranju obnovljene rafinerije prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministri Mlađan Dinkić, Zorana Mihajlović, Milan Bačević i Velimir Ilić.

Puštanje u rad novog kompleksa lakog hidrokrekinga i hidroobrade motornih goriva omogućiće da od 2013. godine NIS u Pančevu u potpunosti pređe na proizvodnju benzina i dizela evro-5 kvaliteta, kazali su ranije agenciji Beta u toj kompaniji.

Godišnji obim proizvodnje benzina po najvišim evropskim standardima biće povećan na 638.000 tona, a dizela na 1,54 miliona tona.

Većinski vlasnik NIS-a, ruska kompanija Gaspromnjeft uložila je u pančevačku rafineriju 547 miliona evra, od kojih je 397 miliona utrošeno na izgradnju kompleksa hidrokrekinga, a oko 150 miliona evra na modernizaciju i izgradnju objekata industrijske infrastrukture rafinerije, izgradnju vodoničkog postrojenja i ekološke projekte.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg