Ljudski faktor krivac za havariju u Fukušimi

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. jul 2012.
Tokio/ Japan (Beta) Nuklearna katastrofa u Fukušimi bila je „katastrofa koju je prouzrokovao čovek“, a ne zemljotres i cunami koji su 11. marta 2011. pogodili severoistok Japana, zaključila je istražna komisija japanskog parlamenta.

„Jasno je da je za tu havariju kriv čovek“, piše u izveštaju od 641 strane o topljenju reaktora u nuklearnoj elektrani koje se dogodilo posle razornog zemljotresa i cunamija, prenose svetske agencije.

„Vlasti, nadležne institucije i kompanija Tokio elektrik pauer (Electric Power) ispoljili su nedostatak odgovornosti u zaštiti ljudskih života“, navodi se u izveštaju.

Komisija je utvrdila da, u trenutku katastrofe, nije bilo garancija da nuklearna elektrana može da izdrži potrese i cunamije.

„Uprkos brojnim prilikama da preduzmu odgovarajuće mere, regulatorne agencije i rukovodstvo kompanije Tepko (Tepco) svesno su odlagali donošenje odluka i preduzimanje potrebnih koraka“, piše u izveštaju.

„Trebalo je da predvide i spreče katastrofu i da ublaže njene efekte efikasnim odgovorom na nju“, navodi se u izveštaju.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg