Kalkulatorom standarda protiv nostalgije za komunistima

Извор: Викиновости


24. oktobar 2012.
Prag/ Češka (Beta) Jačanje čeških nereformisanih komunista na nedavnim regionalnim izborima i sve prisutnija nostalgija da su Česi u komunističkom režimu živeli bolje, nateralo je jednog Čeha da na internet postavi kalkulator tog prošlog standarda i uporedi ga s današnjim.

Na sajtu www.zakomunistu.cz, Petr Stanjiček je postavio cene namirnica, raznih roba i usluga od frizera do letovanja u Bugarskoj, kao i srednju platu, takozvanu median, koji prima većina Čeha.

Kod svake stavke pojavljuje se proračun koliko bi konkretno koštala sada kada se uzme u obzir da je prosečna plata većine Čeha bila 1989. godine 3.000 kruna (oko 200 nemačkih maraka), a danas je preko 1.600 maraka u preračunu.

Tako, recimo, Stanjičekov kalkulator upozorava da je Čeh za svoju platu 1990. godine mogao da kupi 2.500 jaja, a danas 9.130, što znači da su za 76 odsto jeftinija.

Letovanje u Bugarskoj je danas jeftinije za prosečnog Čeha za 46 odsto, litar benzina za 36 odsto, a kilogram govedine za 44 odsto.

Stanjiček, inače matematičar, kazao je da su ga da napravi kalkulator naterale neprestane žalopojke koje sa raznih strana sluša kako se u vreme komunista živelo bolje, svi su imali posao, a sve je bilo jeftino.

"Taj sajt je tu da sve te nostalgičare postavi obema nogama na zemlju, u realnost", kazao je Stanjiček.


Izvor[уреди]