Iz Fukušime 1 curi i plutonijum

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. март 2011.
Фукушима/ Јапан , (Beta-AP) - Plutonijum curi iz oštećene nuklearne centrale Fukušima 1 i otkriven je u njenoj okolini, rekli su u utorak ujutru japanski zvaničnici.

Plutonijum je detektovan u malim količinama na nekoliko tačaka u neposrednoj blizini Fukušime 1, i to je prvi put da se taj izuzetno opasan radioaktivni element pojavljuje među iscurelim materijama nakon katastrofalnog cunamija koji je teško oštetio centralu, saopštila je uprava postrojenja.

Japanski zvaničnici za bezbednost tvrde da iscurele količine plutonijama ne predstavljaju rizik po ljudsko zdravlje ali se pridružuju sumnjama da opasno radioaktivna voda zapravo curi iz oštećenih šipki nuklearnog goriva.

„Situacija je veoma ozbiljna“, rekao je novinarima portparol japanske vlade Jukui Edano. „Dajemo apsolutno sve od sebe da se izborimo sa štetom“. Od pet uzoraka zemlje koji su uzeti iz okoline Fukušime 1 a koji sadrže plutonijum, za dva se čini da su kontaminirana usled curenja iz reaktora, saopštila je kompanija Tokio elektrik, koja upravlja centralom.

Plutonijum je teški element koji se ne jedini lako sa drugim hemijskim elementima, pa je manje verovatno da će se raširiti kao što je to slučaj sa radioaktivnim oblicima cezijuma i joda. Ali, plutonijum ima veoma dugačak period poluraspada - i po nekoliko stotina godina - a kada se udahne, ostaje u telu zauvek i može da ošteti ljudsku DNK i izazove kancerogene mutacije ćelija.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg