Пређи на садржај

Eksplozija u trećem bloku nuklearne elektrane Fukušima

Извор: ВикиновостиFukušima nuklearni reaktor

14. март 2011.
Сома/ Japan , (Beta-AFP) - Još jedna eksplozija na nuklearnoj elektrani Fukušima zabeležena je u ponedeljak ujutru, povređeno je šest radnika, ali stručnjaci tvrde da je nivo radijacije u granicama normale, javlja agencija Asošijeted pres (AP).

Do hidrogenske eksplozije, ovoga puta u trećem bloku centrale, došlo je u 11 sati po lokalnom vremenu, ali sam reaktor nije oštećen i radijacija je i dalje u nivou dozvoljenog, tvrde zvaničnici kompanije koja upravlja Fukušimom.

Ovakav razvoj situacije usledio je uprkos velikim naporima vlasti da ohlade ugrožene reaktore u blokovima jedan i tri, pri čemu je u bloku jedan u subotu već došlo do hidrogenske eksplozije.

Iznad bloka tri diže se gust dim, a okolnom stanovništvu je naređeno da ostane u kućama, rekao je portparol japanske vlade Jukio Edano. Nakon eksplozije u prvom bloku, vlada je naredila masovnu evakuaciju stanovništva. Više od 180.000 ljudi je raseljeno, a do 160 je možda bilo izloženo radijaciji.

U priobalnim japanskim gradovima, koji su opustošeni cunamijem, spasioci iz ruševina i mulja i u ponedeljak vade mrtva tela čiji se tačan broj ni izdaleka ne zna.

Извор[уреди]