Diplomatsko veče međunarodne kuhinje na Kraljevskom dvoru

Извор: Викиновости

28. мај 2010.

Beograd / Srbija (dvor.rs) Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina bili su domaćini tradicionalne večeri međunarodne kuhinje večeras u Kraljevskom Dvoru.

Ambasadori više od dvadeset zemalja i predstavnici međunarodnih misija u Beogradu odazvali su se pozivu prestolonaslednika i uzeli učešće na ovom jedinstvenom događaju, kako bi predstavili kulinarsku tradiciju svojih zemalja preko tradicionalnih jela i pića.

Goste je pozdravio Aleksandar II Karađorđević koji je naglasio da je uvek zadovoljstvo videti živopisno ukrašene stolove u Kraljevskom Dvoru, kao i da ovakvi događaji omogućavaju da bolje upoznamo kulture drugih zemalja, preko tradicionalnih jela i pića.

U zvaničnom delu programa, KUD Lola je predstavio gostima splet igara iz Srbije.

Kuhinja u Kraljevskom Dvoru je ove večeri bila bogato ukrašena prekrasnim i ukusnim jelima sa svih strana sveta. Da pomenemo samo neka – Meksiko je predstavio ukusni Mole – sos od piletine. Rusija je predstavila tradicionalnu rusku salatu i ribu. Makedonija se odlučila za ovčiji sir i vino, kao i Švajcarska, koju su predstavljali svetski čuveni sirevi. Alžir je predstavio poznati kuskus sa jagnetinom i povrćem. Japan je predstavljao suši. Italijanska ambasada je donela tiramisu i lazanje. Sirija se predstavila sirijskom kafom, a Gana jelom od pirinča i piletine na žaru. Angola se odlučila za krokete od bakalara, dok je Egipat doneo baklave. Kanada je izabrala lososa sa spanaćem i piletinu punjenu guščijom džigericom, a Indija piletinu „Birjani“.

Извор[уреди]