Bugarka Bokova postala šef UNESKO-a

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. септембар 2009.
Sofija/ Bugarska

Bugarski diplomata od karijere Irina Bokova postaje prvi istočnoevropski -- kao i prvi ženski -- šef UNESKO-a. Ona je odnela tesnu pobedu u petom i poslednjem krugu glasanja za tu funkciju održanom u utorak (22. septembar).

Trenutno ambasadorka Bugarske u Francuskoj i stalni delegat u UNESKO-u, ona je izabrana za generalnog direktora uz podršku 31 od ukupno 58 članova izvršnog odbora tog tela za obrazovanje, nauku i kulturu. Bokova, 57, je pobedila kontroverznog egipatskog ministra kulture Faruka Hosnija, 71, koji je dobio ostalih 27 glasova.

Kandidatura bugarskog diplomate biće podneta 15. oktobra Generalnoj konferenciji UN-a koja broji 193 člana, na formalno odobrenje. Ako njeno imenovanje bude potvrđeno, Bokova će zvanično zameniti sadašnjeg generalnog direktora UNESKO-a Koišira Macuru u novembru, kada istekne njegov drugi četvorogodišnji mandat.

Kada je glasanje za naslednika tog japanskog zvaničnika počelo prošle nedelje, bilo je devet kandidata za to mesto. Mada je mesecima smatran favoritom, Hosni je dobio samo 22 glasa u prvom krugu glasanja u četvrtak, što znači da nije osigurao potrebnu većinu.

Četiri kandidata -- Nurini Tiđani-Serpos iz Benina, Ina Marsilionite iz Litvanije, Aleksandar Jakovenko iz Rusije i Sospeter Mvijarubi Muhongo iz Tanzanije -- povukli su se iz trke pre trećeg kruga glasanja u subotu. S obzirom da su na kraju odustali i Alžirac Mohamed Beđaui, trenutna komesarka EU za spoljne odnose Benita Ferero-Valdner iz Austrije i ekvadorska političarka i diplomata Ivon Baki, Hosni i Bokova su ostali jedini u trci.

Četvrto glasanje održano u ponedeljak uveče donelo je izjednačen rezultat 29-29 i glasanje je ušlo u svoju petu i konačnu rundu.

Da je Hosni pobedio on bi postao prvi generalni direktor UNESKO-a iz arapskog sveta. Međutim, na njegovu kandidaturu uticale su antisemitske izjave koje je dao prošle godine u egipatskom parlamentu, kada je zapretio da će paliti izraelske knjige ako pronađe bilo koju u lokalnim bibliotekama. On je takođe kritikovan da nije zaustavio cenzuru u Egiptu tokom 22 godine provedene na mestu ministra kulture.

Bokova, za koju su u početku smatrali da ima male šanse za pobedu, uspela je da pojača svoju poziciju kako su drugi kandidati izlazili iz trke.

Tokom kampanje, ona je navela "razvojne potrebe u Africi, posebno u obrazovanju, i one u Malim ostrvskim državama u razvoju", kao svoje prioritete ako bude izabrana. Slični tekstoviEvent.observe(window,'load',function(){loadRelated('/cocoon/setimes/ajax/sr_Latn/related/setimes/features/2009/09/23/feature-01')});Loading

Govoreći u utorak, nakon što su rezultati glasanja postali jasni, Bokova je rekla da su svi drugi kandidati za tu funkciju imali odlične ideje i da neće oklevati da ih pozajmi, a takođe je obećala da će raditi vrlo naporno.

"Nadam se da ćemo svi biti zajedno, sa predstavnicima arapskog sveta naravno, ali i sa svim regionalnim grupama u UNESKO-u, jer ja nikada nisam verovala u sukob civilizacija", rekla je ona u kraćem saopštenju. "UNESKO postoji kako bi doneo toleranciju i dijalog. Njegov zadatak je kulturna različitost. Potreban nam je novi humanizam ".

Rođena u Sofiji 1952, Bokova je studirala na moskovskom Državnom institutu za međunarodne odnose i na Fakultetu za javne poslove Univerziteta u Merilendu, u Sjedinjenim Državama. Ona je obavljala razne funkcije u diplomatiji i bila na visokim položajima u vladi, uključujući mesto ministra inostranih poslova nekoliko meseci u periodu između 1996. i 1997. godine. Kao kandidat bugarskih socijalista za potpredsednika na predsedničkim izborima 1996, ona se zalagala za članstvo zemlje u EU i NATO-u. Bila je član parlamenta od 2001. do 2005. godine.

Bokova tečno govori engleski, ruski, španski i francuski.

Извор[уреди]