Пређи на садржај

Чешка влада усвојила закон о враћању црквене имовине

Извор: Викиновости


11. јануар 2012.
Праг/ Чешка (Beta) - Чешка влада усвојила је у среду Предлог закона о реституцији црквене имовине по којем ће 17 верских заједница у Чешкој, на челу са најбогатијом Чешком католичком црквом, добити земљиште и некретнине вредне три милијарде евра.

По том законском предлогу, у наредних 30 година држава ће верским заједницама исплатити финансијску одштету од 2,36 милијарде евра.

У последњем тренутку договор о имовинском поравнању са црквама покушао је да спречи најмањи партнер у влади, странка Јавне ствари, правдајући се да је сада криза, да је реч о великим парама јер ће финансијска одштета бити увећана за инфлацију и да би цркве могле да сачекају повољнији тренутак.

Ствар је, међутим, пресекао премијер Петр Нечас запретивши да ће сменити сваког министра који не буде гласао за реституцију црквене имовине, јер је реч о компоромису који се стварао годинама, а договор је целе владајуће коалиције.

„Гласали смо за реституцију“, казала је медијима вицепремијерка Каролина Пик из странке Јавне ствари.

Шуме, њиве, пашњаке и некретнине које представљају 56 одсто свих некретнина које је црквама отео комунистички режим после 1948. године биће враћене у наредних пет година.

Извор[уреди]