Фукушима: Истицање радиоактивне воде озбиљан а не блажи инцидент

Извор: Викиновости

28. август 2013.
Фукушима-  (Beta-AP) - Јапанска нуклеарна регулаторна агенција подигла је у среду оцену новог инцидента, када је дошло до истицања воде контаминиране радијацијом из цунамијем погођене нуклеарне електране, у категорију „озбиљног инцидента“.

Реактор Слика: kawamoto takuo.
Реактор
Слика: kawamoto takuo.

Агенција је најпре истицање 300.000 литара контаминиране воде из нуклеарне електране Даичи у Фукушими, које се догодило 19. августа, сврстала у прву категорију на међународној скали, оценивши га као „аномалију“, односно блажи инцидент.

Подизање категорије на трећи ниво, „озбиљан инцидент“, предложено је још прошле недеље, а до промене је дошло након консултација са Међународном агенцијом за атомску енергију (ИАЕА).

Међународна скала за процену тежине инцидента направљена је у циљу информисања међународне јавности, а подизање категорије неће ништа променити у настојањима да се проблем реши.

Нуклеарна катастрофа у Фукушими у марту 2011. године, након разорног земљотреса и цунамија, била је у највишем категорији 7 на скали ИАЕА, као и катастрофа у Чернобиљу 1986.

Компанија ТЕПКО, која управља електраном Даичи, успела је да заустави цурење из танка у новом инциденту, али све информације указују да је део воде стигао до мора.