У нередима и националисти из Србије

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. новембар 2011.
Варшава/ Пољска (Beta) - У уличним нередима у Варшави у које се претворио Марш независности радикалне националистичке пољске омладине на пољски национални празник, од 210 ухапшених скоро половину чине странци.

Како наводи полиција, међу ухапшенима у петак нема националиста из Србије, конкретно из Српског народног покрета 1389 који су дошли као појачање пољским истомишљеницима, а које је посебно на почетку Марша независности поздравио организатор, лидер ултракатоличке Свепољске омладине Роберт Вињицки.

Међу 95 ухапшених странаца и учесника Марша независности и левичарског контрамитинга Разнобојна независна који је покушао да блокира националисте, највише је Немаца, 92, и по један Шпанац, Мађар и Данац.

У Маршу независности националистичке и ултракатоличке омладине вијориле су се заставе Србије, Црне Горе, Русије, Словачке и Хрватске, док су Разнобојну независну дошли масовно да подрже активисти немачке Антифе.

Након што је неколико пута растеривала националисте воденим топовима, сузавцем и пендрецима, полиција је успела да спречи туче око 7.000 радикала у Маршу независности и око 2.000 учесника контрамитинга левичарске омладине.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg