Пређи на садржај

У САД и даље велике хладноће и невреме

Извор: Викиновости
Чишћење снега
Слика: Laslovarga.

7. јануар 2014.
Канада/ САД (Beta-AP) - Велико невреме које траје од недеље, у уторак се проширило са Средњег запада САД на јужне и источне делове државе и на источну Канаду, због чега је постало опасно излазити напоље, а затворене су многе школе и фирме.

Рекордно ниска температура од -27 степени у понедељак је забележена у Чикагу, док је у Форт Вејну било -25, а рекордне хладноће забележене су и у Оклахоми и Тексасу.

„Овде хладноћа стварно убија. За 10 минута можете бити мртви ако немате на себи адекватну гардеробу“, рекао је градоначелник Индијанаполиса Грег Балард, апелујући на школе и фирме да остану затворене и у уторак.

Поларни ваздух ће, како се очекује, у Џорџији и Алабами донети температуре од -17 до -13 степени, у Атланти се очекује -23, а у Балтимору -24 степена, док се због хладног ветра озбиљно захлађење очекује чак и у савезној држави Флориди на југу САД.

Услед великих хладноћа местимично се појављују и проблеми са снабдевањем електричном енергијом, а по речима метеоролога, око 187 милиона људи могло би да осети ефекте „поларног вртлога“ током његовог ширења по САД.

Гувернери савезних држава Илиноис и Индијана, Пет Квин (Pat Quinn) и Мајк Пенс (Mike Pence), објавили су саопштења о катастрофи, чиме је отворен пут да те савезне државе затраже помоћ од федералних власти.

Извор[уреди]