Пређи на садржај

Порекло данашњих Индијанаца од пре 12.600 година

Извор: Викиновости
Валапај девојчице
Слика: Laslovarga.

13. фебруар 2014.
Монтана/ САД (Beta) - ДНК бебе , сахрањене у Монтани у САД пре 12.600 година, пружио је нове увиде у древне корене данашњих америчких Индијанаца и других домородаца на тлу обе Америке.

То је најстарији икад пронађен геном из Новог света. Предмети пронађени уз тело показују да је дечак био део културе Кловис, која је у Северној Америци постојала од пре око 12.600-13.000 година, и добила је име по археолошком налазишту недалеко од градића Кловис у Новом Мексику.

Геном дечака показује да су припадници његовог народа били директни преци многих од данашњих домородачких народа обе Америке, навели су истраживачи. Он је ближе био повезан са народима у Централној и Јужној Америци, него са онима у Канади. Разлог за ту разлику није јасан, навели су научници.

Истраживачи су навели да немају ДНК староседелаца Америке са којим могу да упореде ДНК пронађеног дечака, али претпостављају да би резултати били исти са неким домородачким народима који би били директни потомци и другима који би им били сродни.

ДНК дечака, такође, указује да су његови преци дошли из Азије, што се слаже са увреженим мишљењем да су прве миграције у Америку биле преко копненог моста из Азије, који је давно нестао.

Гроб дечака, североисточно од Ливингстона у Монтани, једини је познати гроб из културе Кловис. Дечак је био стар између 12 и 18 месеци када је умро из неутврђеног разлога .

Сахрањен је са 125 предмета, укључујући и вршке копаља и алатке од јеленских рогова.

Извор[уреди]