У Русији повређено више од 1.000 људи

Извор: Викиновости


15. фебруар 2013.
Русија -  (Beta) - Око 1.000 људи повређено је у петак пошто је метеор експлодирао изнад области Урала, нови је биланс који је саопштио гувернер Чељабинске области Михаил Јуревич.

Метеор изнад Чељабинске области
Слика: Никита Плеханов.

„Број повређених је око 950“, рекао је Јуревич агенцији Франс прес.

Према претходном билансу, број повређених био је 500, а медији су јавили да је већина њих повреде задобила пошто су од звучних таласа, узрокованих кретањем и распадањем метеора попуцала стакла на прозорима.

Према подацима руског Министарства за ванредне ситуације, делови метеора изгорели су у доњим деловима атмосфере пре његове фрагментације, а део је пао у ретко насељене области Урала.

Агенција Итар Тас је пренела саопштење Руске академије наука према којој је метеор био тежак око 10 тона и распао се на висини између 30 и 50 километара.

Делови метеора пали су у на више места у обласи Урала, а један локални званичник је рекао да је на обали језера Чебаркуљ пронађен кратер.

„Пронађен је кратер од шест метара“, рекао је пуковник Јарослав Пошхиупкин, а пренела руска агенција Риа новости.

Руско министарство за ванредне ситуације је саопштило да је у приправности 20.000 људи, а руски председник Владимир Путин је затражио да буде учињено све како би свима којима је потребна била пружена помоћ. Руске власти су позвале становништво да не подлеже паници.

Евакуација становништва није потребна, а ниво радиоактивности није повећан, наводи се у саопштењу руског министарства за ванредне ситуације.

Извор[уреди]