Пређи на садржај

На Марсу има слане воде

Извор: Викиновости
Марс
Слика: NASA/JPL/MSSS.

28. септембар 2015.
САД -  (Beta-AFP) - Подаци са летелице у орбити Марса показују да на тој планети у летњим месецима тече слана вода, саопштили су данас научници.

Последња спектометарска посматрања „снажно подржавају“ стару теорију да слана вода тече на неким падинама на Марсу у летњим месецима, кажу научници на основу података са летелице америчке свемирске агенције НАСА која кружи око „црвене планете“ од 2006.

Тамне, уске бразде се појављују и повећавају током најтоплијих месеци, а нестају током остатка године. Со смањује тачку замрзавања воде, што објашњава како је могуће да и поред ниске температуре на Марсу има воде.

Бразде настају на неколико локација на Марсу када су температуре изнад минус 23 степена, а нестају доласком хладнијег времена.

Пошто је вода од суштинског значаја за живот, откриће објављено данас могло би имати значајне последице.

„Наша потрага на Марсу је била 'следи води' у нашем трагању за животом у универзуму и сада имамо уверљиву науку која потврђује оно што смо дуго сумњали“, рекао је Џон Грунсфилд, астронаут из центра НАСА у Вашингтону.

Лухендра Оха из Института за технологију у Џорџији која је водећа ауторка данас објављеног текста у часопису Нејчр џиосајенс (Nature Geoscience) навела је да је први пут приметила збуњујуће бразде на Марсу док је била студенткиња 2010. године.

Извор[уреди]