Процурео амонијак на Међународној свемирској станици

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу
Стив Р. на Канада руци
Слика: NASA.
Earth-moon.jpg
Најновије вести из области космонаутике

14. јануар 2015.
Москва-  (Beta-AFP) - Тројица астронаута из Међународне свемирске станице - Рус, Американац и Немац - вратили су се у понедељак на Земљу после више од шест месеци проведених у свемиру, саопштиле су Америчка свемирска агенција НАСА и руска свемирска агенција Рускосмос.

Руска свемирска агенција саопштила је у среду да је због цурења амонијака у америчком делу Међународне свемирске станице (МСС) шест чланова посаде морало да га затвори и да се измести у руски модул.

Роскосмос је у саопштењу навео да је посада безбедна пошто су контроле мисије у Москви и Хјустону брзо и ефикасно сарадјивале када је „опасна супстанца“ изашла из расхладног система у америчком сегменту.

Шеф руске контроле мисије Максим Матјушин рекао је, преноси агенција ТАС, да је на НАСА да одлучи шта ће бити предузето у америчком сегменту Међународне свемирске станице.

Представница НАСА у Москви засад није коментарисала инцидент.

У Међународној свемирској станици се налази астронати НАСА Бери Билмор и Тери Виртсу, Руси Елена Серова, Александар Самоукујаев и Антон Шкаплеров, као и астронауткиња Европске свемирске агенције Саманта Кристофорети.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики