Пређи на садржај

У Јапану постављена противракетна заштита

Извор: Викиновости


8. април 2012.
Токио-  (Beta-AFP) - Јапанске власти су у центру Токија неколико дана пре лансирања ракете које планира Северна Кореја инсталирале противракетну батерију.

У центру града постављене су ракете земља-ваздух, а слични положаји оформљени су и у околини Токија, како би се заштитила та јапанска престоница са 35 милиона становника.

У Јужно кинеско море послата су три разарача, а у делу Источног кинеског мора три батерије ПАК-3 су инсталиране на архипелагу Окинава.

Први део ракете, која ће бити испаљена из базе Тонгчанг-ри, треба да падне у Жуто море на западу корејског полуострва, а други део ће, пре него што буде надлетео део архипелага Окинава, пасти на исток Филипина.

Јапански премијер Јошихико Нода је јапанској војсци издао наређење да уништи северно-корејску ракету, уколико она буде представљала опасност за јапанску територију.

Пјонгјанг је у марту објавио да ће између 12. и 16 априла, поводом стогодишњице рођења оснивача и некадашњег председника Северне Кореје, Ким Ил Сунга, помоћу ракете у свемир послати сателит намењен цивилној употреби.

Извор

[уреди]