Пређи на садржај

Успешно окончана најдужа свемирска мисија Кине

Извор: Викиновости

26. јун 2013.
Унутрашња Монголија/ Кина (Beta-Sinhua) - Кинеска свемирска летелица са три астронаута успешно се у среду приземљила на територији кинеске аутономне области Унутрашња Монголија, пошто је у свемиру провела 12 дана.

Главни командант пете и најдуже свемирске мисије Кине до сада, Џанг Јоусија изјавио је да је мисија била у потпуности успешна.

Астронаути су 12 дана провели на Тјангонгу 1, који функционише као експериментални прототип за много већу кинеску свемирску станицу, чији је почетак рада планиран за 2020. годину.

Капсула Шенџу 10 лансирана је из космичког центра на ободу пустиње Гоби , а у посади је поред два мушкараца, Није Хеишанга и Џанг Сијагуанга, била и једна жена астронаут, Ванг Јапинг.

„Ми смо сањари и испунили смо свој сан“, рекао је Џанг после церемоније дочека, којој су присуствовали кинески војни званичници и чланови истраживачког тима.

Заменик премијера Кине Џанг Гаоли је из ваздухопловног центра у Пекингу у директионом преносу гледао повратак капсуле Шенџу 10, а потом астронаутима упутио честитке у име државе, војске и Комунистичке партије Кине.

Извор[уреди]