Пређи на садржај

Тужба против произвођача опреме у Фукушими

Извор: Викиновости
Електрана Фукушима 1 након земљотреса
Слика: Digital Globe.

30. јануар 2014.
Фукушима/ Јапан (Beta-AP) - Око 1.400 људи поднело је у Јапану колективну тужбу против три компаније које су произвеле опрему атомске централе у Фукушими, наводећи да оне треба финансијски да одговарају због нуклеарне катастрофе која се догодила после снажног земљотреса и цунамија 2011. године.

Тужиоци, међу којима је 38 становника Фукушиме, али и 400 људи из целог света, оценили су да су произвођачи, компаније Тошиба, Џенерал електрик и Хитачи, пропустили да на четири деценије старим реакторима електране направе неопходна безбедносна унапређења.

Посланици тужилаца рекли су да тужба, која је поднета окружном суду у Токију, представља историјски изазов за важеће одредбе у Јапану, која произвођачима дају имунитет од одговорности у случају нуклеарних несрећа.

Према јапанском правилнику о обештећењу у случају нуклеарних несрећа, само компанија која управља нуклеарном електраном, одговара у случају несреће. У случају Фукушиме на одговорност је позвана Токио електрик пауер компани.

Подносиоци тужбе траже симболично обештећење од свега 1$ по особи и наводе да је смисао тужбе да се подигне свест јавности о том проблему.

Извор[уреди]