ТЕПКО признаје да испушта контаминирану воду у океан

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

26. јул 2013.
Фукушима-  (Beta-AP) - Компанија Тепко која управља оштећеном нуклеарном електраном у Фукушими објавила је у петак да је са закашњењем признала да се контаминирана вода излива у море јер нису хтели да изазивају панику у јавности док у то не буду сигурни.

Компанија ТЕПКО (Tokyo Electric Power Co) је почетком недеље по први пут признала да нуклеарна електрана Фукушима испушта контаминирану воду у Тихи океан, иако су на тај проблем многи стручњаци и раније сумњали.

Председник компаније ТЕПКО Наоми Хироше рекао је у петак на конференцији за новинаре да је компанија одлагала објављивање те информације, иако су очигледни знаци изливања били примећени још у мају, јер су званичници компаније чекали да се увере да проблем заиста постоји.

Хироше се извинио на закаснелом обавештењу и рекао да ће потпредседник ТЕПКА и он себи због тога смањити плату за по 10 одсто.

Три реактора у Фукушими оштећена су у разорном земљотресу и цунамију који је Јапан погодио у марту 2011. Хаварија је изазвала зрачење које и даље контаминира воду, ваздух и земљиште у околини постројења.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg