Пређи на садржај

Спектакуларна ерупција вулкана Локон

Извор: ВикиновостиВулкан Локон
слика: Henrik Hansson.

17. јун 2011.
Индонезија -  (Beta-AP) - Нестабилни вулкан Локон у централној Индонезији у недељу је избацио највећи стуб врелог пепела и дима на висину од 3.500 метара од када се активирао прошле недеље, што је натерало мештане да јурну натраг у склоништа.

Избачени пепео за сада не утиче на летове и оближњи међународни аеродром Манадо ради нормално, пренео је портпарол аеродрома. Само су упозорене авиокомпаније које лете на 10 километара од врха планине да преусмере летове, али за сада није било отказивања летова.

Вулкан Локон, који се налази на северном делу индонежзанског острва Сулавези годинама је био миран али се активирао крајем прошле недеље. У серији ерупција у четвртак и петак погинула је једна жена, која је доживела срчани удар док је бежала у заклон.

Индонежански стручњак за вулкане Суроно, рекао је да је данашња ерупција избацила највише енергије до сада. Он је рекао да се нада да ће овим да се смањи притисак и да ће почети да се смирује активност вулкана, али је и нагласио да је још прерано да се зна.

Извор[уреди]