Пронађене црне кутије авиона Ер Азије

Извор: Викиновости
Бродови у потрази за авионом
Слика: Antonio P. Turretto Ramos.

12. јануар 2015.
Индонезија -  (Beta-AP) - Индонежански рониоци извукли су у понедељак на површину једну од две црне кутије авиона компаније Ер Азија (AirAisia) који је 28. децембра пао у Јаванско море са 162 путника и чланова посаде.

„Део црне кутије која садржи параметре лета авиона јутрос је извучен на површину“, изјавио је директор индонежанске агенције за потрагу и спасавање Бамбанг Соелистио и додао да рониоци трагају за делом црне кутије која садржи аудио снимак пилота.

Рониоци су синоћ локализовали црне кутије на око 30 метара дубине јаванског мора у делу олупине авиона, али је невреме успорило наставак потраге.

Авион Ер Азије, који је саобраћао од индонежанског града Сурабаја до Сингапура срушио се 28. децембра на пола пута до одредишта. Неколико минута пре него што је изгубио контакт са земаљском контролом, пилот је рекао да се летелица приближава претећој маси облака, али му је одбијен захтев да летелицу подигне на већу висину због густог авионског саобраћаја у то време.

Још није поуздано утврђено шта је довело до пада авиона у Јаванско море, мада је лоше време означено као важан фактор, према извештају Индонежанске агенције за метеорологију, климу и геофизику.

Извор[уреди]