Сонда Војаџер 1 пред излазак из Сунчевог система

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

5. децембар 2012.
Пасадена/ Калифорнија (Beta-AFP) - Америчка свемирска летилица Војаџер 1 (Voyager) налази се у крајњој зони пред излазак из Сунчевог система чиме ће постати први предмет људске израде који улази у међузвездани простор, саопштила је америчка свемирска агенција НАСА.

Војаџер је ушао у нови део Сунчевог система који се судара са међузвезданим простором, показују инструменти на овој сонди лансираној 1977. године која се сада налази на 18,5 милијарди километара од Сунца.

Војаџер 1 и његов близанац Војаџер 2 удаљавају се од Сунца ка међузвезданом простору, или отвореном свемиру између звезда. Летос је Војаџер 1, који је даље одмакао на овом путу, ушао у нову област, где се могу осетити ефекти отвореног свемира.

„Мислимо да се ради о последњој етапи путовања Војаџера 1 пре него што уђе у међузвездани простор“, рекао је Едвард Стоун, главни научник лабораторије НАСА-е која управља овим пројектом, и шеф тог пројекта у Калифорнијском технолошком институту (Caltec) у Пасадини, на телефонској конференцији за штампу одржаној у понедељак.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg