Све је више свемирског отпада око земље

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

27. април 2013.
Европа -  (Beta) - Научници размишљају о томе како да почну да смањују количину свемирског отпада који би могао озбиљно да угрози садашње и будуће летелице.

Компјутерски генерисане позиције свеморског отпада око земље
Слика: НАСА.

Поред многих добрих страна истраживање и коришћење свемира има и лошу страну. Неисправни и одбачени сателити и друге свемирске летелице окружили су нашу планету свемирским отпацима.

Процењује се да у ближој и далекој орбити око земље облеће око шест и по хиљада тона неисправних сателита, делова ракета и других отпадака, а свакога дана појављују се нови што повећава ризик од судара са летелицама које још функционишу.

Међународна свемирска станица већ је морала да се склања са пута отпацима који су јој се опасно приближили.

2009. године један комуникациони сателит система „Иридијум“ сударио се са неисправним руским сателитом типа Космос, што је створило опасан облак отпадака који и данас кружи око земље.

Шеф Одељења за свемирски отпад при Европској свемирској агенцији ЕСА, Хајнер Клинкрад, упозорава да би тај проблем требало што пре решавати.

„Објекат од десет центиметара могао би да потпуно уништи неку летелицу. Објекат од једног центиметра већ је способан да онеспособи неки исправан сателит јер толики опбјекат има кинетичку енергију ручне бомбе јер му је типична брзина 50 хиљада километара на сат“, рекао је Клинкрад.

Свемирске агенције пажљиво прате кретање свемирског отпада уз помоћ специјалних радара, али за сада немају други начин да спрече сударе осим померања оних летелица које имају сопствени погон. Али Клинкрад каже да то не решава шири проблем..

„Та маса је већ довољна да започне такозвани 'Кеслеров синдром' односно ситуацију у којој би судар између два објекта могао да изазове низ накнадних судара, што би неке орбите учинило неупотребљивиом за дуже време. Једини начин да се тај проблем реши је да пошаљемо неку летелицу која би уклонила отпадак из орбите“, каже Клинкрад.

На конференцији о свемирском отпаду ЕСА је приказала анимацију неколико могућих решења. Већина се своди на изградњу и лансирање летелице-чистача која би се приближавала већим комадима отпада и хватала их ради одвожења у безбедну зону или их активно уништавала. Такође се разматра могућност уништавања свемирског отпада снажним ласерским снопом са земље.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg