Руски радио-телескоп Спектр-Р успешно отворио антену

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


Москва, Русија (Роскосмос) - Руски свемирски радио-телескоп „Спектр-Р“ који је лансиран 18. јула, данас је успешно отворио огледала антене.

Како је објавио Интерфакс, а преноси Yahoo! News, у петак се покушало са отварањем огледала пречника 10 метара, али је било проблема. Антена са огледалом је лансирана склопљена, и требало је да се у орбити отвори попут латица цвета, али у петак није било могуће довести свих 27 „латица“ у планирани положај. У суботу, 23. јула, поново је покушано са отварањем, овог пута успешно. Да огледало није отворено на одговарајући начин, не би било могуће фокусирати антену на објекте дубоког свемира, који су примарни предмет изучавања радио-телескопа.

Следећи корак у довођењу телескопа у оперативо стање је фокусирање на Месец и обављање различитих тестова, а за три месеца почеће и проучавање објеката дубоког свемира — квазара и удаљених галаксија.

„Спектр-Р“ је део Роскосмосовог пројекта „Радиоастрон“. Уређај је намењен изучавању галаксија и квазара у радио делу спектра, истраживање неутронских звезда и црних рупа у Млечном путу и региона који изложени непосредном утицају црних рупа. Научници се надају и да ће коришћење ове опсерваторије дати информације о пулсарима и међузвезданој плазми.

„Спектр-Р“, који је већ прозван „Руски Хабл“ по славном америчком свемирском телескопу, имаће неколико хиљада пута већу резолуцију од Хабла. Планирано је да „Спектр-Р“ буде оперативан најмање 5 година.

Са завршетком програма спејс шатлова, Русија остаје једина земља способна да превезе космонауте до Међународне свемирске станице. Осим тога, за новембар је планирано лансирање дуго очекиване сонде „Фобос-Грунт“ која треба да слети на Марсов сателит Фобос и са њега назад на Земљу донесе узорке тла. Ови пројектима Русија настоји да одржи углед свемирске силе 50 година након лансирања првог човека у космос, упркос смањеном буџету за космички програм и одређеним проблемима који су пратили руски космички програм претходних година.

Извор[уреди]Bookmark-new.svg