Реактор 2 у Фукушими добио струју

Извор: Викиновости


Корекција — 18. март 2011.
IAEA је на дан 18. марта 2011. године у 2:55 по јапанском времену издао саопштење да довод струје у Фукушиму није комплетиран и да се реактори још не хладе пумпама.


Нуклеарни комплекс Фукушима реактор 2

18. март 2011.
Токио/ Јапан , Инжењери у јапанском нуклеарном комплексу Фукушима успели да спроведу струју до реактора 2, који су јуче успешно спојили са далеководом.

Токијска електро компанија, која руководи нуклеарком, намерава да врати у функцију контролну собу, светла и расхладни систем у реактору 1 који је каблом повезан са реактором 2, јавила је агенција Кјодо.

У Фукушими је јутрос, после паузе од неколико сати, настављено поливање прегрејаних реактора водом, а притисак у реактору 3, који је данас почео да расте, касније је стабилизован.

Проблеми у нуклеарном комплексу почели су када су после земљотреса, јачине 9 степени Рихтерове скале, услед нестанка струје, престали да раде системи за хлађење укупно шест реактора колико их има у Фукушими.

Десетине електричара, ватрогасаца и инжењера трка се с временом у настојању да спречи да ова нуклеарна хаварија не измакне контроли.

Због престанка рада расхладних система дошло је до низа експлозија и пожара на реакторима, а инжењери од тада покушавају да држе гориве шипке и базене за складиштење потрошеног нуклеарног горива под водом.

Извор[уреди]