Пређи на садржај

Радиоактивне супстанце на 200 километара од Фукушиме

Извор: Викиновости


15. децембар 2011.
Токио-  (Beta-AFP) - Независна лабораторија Акро (Acro) на северозападу Француске саопштила је данас да је открила да је прашина у кућама удаљеним 200 километара од Фукушиме у Јапану контаминирана радиоактивним честицама.

„Асоцијација за контролу радиоактивности је анализирала прашину из усисивача 12 домаћинстава удаљеним 200 километара од централе Фукушима. Сваки узорак прашине је контаминиран цезијумом 137 и 134“, наводи се у саопштењу лабораторије.

Према саопштењу, узорци прашине узети су у октобру, а највећа контаминација радиокативним супстанцама је регистрована у дистрикту Ватари на 50 километара од централе, где је недавно забрањена продаја пиринча.

Акро тврди да су радиокативним супстанцама врло озбиљно контаминирани и становници који живе на подручју удаљеном 200 километара од централе, и све до предграђа Токија, и због тога закључује да би јапанска влада требало да промени критеријуме на основу којих одлучује треба ли из одређених делова Јапана евакуисати становништво.

Земљотрес јачине девет степени Рихтерове скале погодио је 11. марта Јапан, и узроковао цунами у којем је погинуло 20.000 људи.

Извор[уреди]