Протест 10.000 људи због нуклеарних реактора

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. јул 2012.
Токио/ Јамагучи (Beta-AP) - Хиљаде демонстраната у недељу је формирало „људски ланац“ око комплекса јапанског парламента у Токију захтевајући одустајање од производње нуклеарне енергије у Јапану.

У југозападној профектури Јамагући данас је у току и гласање на изборима за гувернера, а један од кандидата је Тетсунари Ида, гласни противник нуклеарне енергије.

Демонстранти су изразили незадовољство због покретања два реактора у нуклеарној електрани Фукушима Даичи, што је учињено упркос страховима по безбедност насталим после топљења неколико језгара у тој електрани у марту 2011, после земљотреса и цунамија.

Шођи Китано (64), пензионисани наставник математике и учесник данашњег окупљања рекао је да протесте тих размера није видео од 1960-их и истакао да обични Јапанци углавном не демонстрирају, али да су сада бесни због поновног покретања реактора.

Сличне демонстрације одржаване су пред резиденцијом премијера сваког петка увече. Број учесника се не смањује, а демонстрнти се организују преко Твитера и других друштвених мрежа. Скоро 200.000 људи 16. јула је присуствовало празничном окупљању на коме је учествовала и једна рок звезда и један добитник Нобелове награде.

Јапанска новинска агенција Кјодо оценила је да је на данашњем скупу било 10.000 људи. Учесници су рекли да су дошли из целог Јапана.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg