Припреме за евентуални пад сателита на америчко тле

Извор: Викиновости


Сателит у орбити уметнички приказ (аутор - НАСА)

21. септембар 2011.
САД -  (Beta) - Како се приближава очекивани пад сателита тешког шест и по тона на Земљу ове недеље, америчка савезна агенција за упављање ванредним ситуацијама (ФЕМА) припрема се за брзи одговор уколико би његови делови ударили на тле САД, преноси у среду Фокс њус на свом вебсајту.

Према проценама америчке свемирске агенције НАСА, сателит би требало да падне на Земљу око 23. септембра, дан пре или дан касније.

Шансе су минималне да ће било ко бити повређен деловима сателита, који приликом уласка у атмосферу сагорева услед брзине и распада се на делове. Стручњаци Насе процењују да је вероватноћа да ће неко бити повређен један према 3.200.

Стручњаци прогнозирају да ће се летјелица распасти при уласку у атмосферу Земље на око 26 делова, састављених од титанијума, алуминијума, челика и берилијума. Укупна маса тих делова смањиће се на 530 килограма.

НАСА не може да утврди тачно где ће делови сателита пасти. Имајући у виду да је Земљина површина три четвртине океана, велика је вероватноћа да ће сателит без озбиљних последица пасти у воду. НАСА оцењује да ће делови сателита пасти на површини од око 800 квадратних километара.

Извор[уреди]