Православни верници данас славе Ускрс

Извор: Викиновости19. април 2009.

Београд/ Србија (Б92/Блиц) Православни верници, у недељу 19. априла обележавају Ускрс, најсвечанији празник за хришћане.

Поглавар Српске православне цркве партријарх Павле оценио је у Ускршњој посланици да је наше доба суочено са материјалном кризом, али да је још присутнија криза морала и карактера. Посланица, коју је у Патријаршији прочитао митрополит црногорско-приморски Амфилохије, посебно је упућена верницима на Косову и Метохији, као и верницима на свим континентима где православни хришћани прослављају Ускрс.

Ускрс је најважнији празник јер суштина хришћанског учења означава васкрснуће Христово из мртвих, као победа вере и живота над смрћу.

По црквеном учењу, Исус је распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, а у недељу зором је васкрсао.

На првом Васељенском сабору, у Никеји одржаном 325. године, договорено је да Хришћани треба да користе заједнички начин да одреде датум Ускрса, који би био потпуно независан од јеврејске методе. Тада је донета и одлука да ће се празновати само недељом, јер је то dies Domini, дан у недељи на који је Христ васкрсао, због чега је проглашен светим даном у седмици (Квартодециманисти су желели да, попут Јевреја, увек прослављају Ускрс на четрнаести дан јеврејског месеца Нисана, без обзира који би то дан у седмици био). Међутим, иако је на сабору донето неколико практичних одлука које су послужиле као смернице за рачунање датума, било је потребно да прође неколико векова да би се усвојила општа метода која је прихваћена у хришћанству, а према којој се Ускрс слави у прву недељу после јеврејске Пасхе и првог пуног месеца по пролећној равнодневници.

Ускрс је покретан празник. Увек се везује само за недељу и може "пасти" у размаку од 35 дана - од 4. априла до 8. маја по старом, јулијанском календару, односно од 22. марта до 25. априла по новом, грегоријанском рачунању времена.

За Ускрс се јаја боје црвено и другим јарким бојама и поклањају пријатељима. Јаје има симболичко значење јер се из њега рађа живот.

Извор[уреди]